Leilas Formfranska - Recept
Ett riktigt gott och saftigt lättbakat bröd !
50 g Färsk jäst
5 dl Vatten
2 tsk Honung
2 tsk Sirap
2 dl Olivolja
1,5 msk Flingsalt
2 dl Durumvetemjöl
10 dl Vetemjöl special
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt fingervamt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt.
2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
4. Smörj formarma, Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i formarna där dem får jäsa under bakduk ca 30 minuter.
5. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
6. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller. (Med handduk över om du vill ha mjuk yta, utan om du vill ha den krispig)
** Det som är så bra med bröd är att man kan ändra receptet lite hur man vill. Jag använde tex bara vanligt vetemjöl i degen och bytte ut en del mot linfrön och havregryn, Något flingsalt hade jag inte så det blev vanligt :)