En Färgstark Frukost
Oooh vilken fin dag det är idag, Strålande sol, klarblå himmel och glittrande puder ! :) Det ska vi fira med att hänga i tvättstugan haha !
Nej men jag ska förstås försöka få lite nytta gjort som att tvätta kläder och stryka samt hänga upp gardiner. Om jag hinner och orkar ska jag dammtorka de rum i lägenheten som jag inte tog igår. Eventuellt tänkte jag att vi skulle åka och hälsa på Mamma & co oxå :)
Men nu till min frukost, En tallrik vaniljyogurt med hemmagjord blåbärssylt, cornflakes och solrosfrön.
Lila yogurt
och en annan dag Rosa gröt :)
Visst vet ni att färgstark mat är väldigt nyttigt ?
Gula/Orangea: Frukter och grönsaker som morot, pumpa och aprikoser är rika på karotin, kraftfulla antioxidanter och A, C – Vitamin.
Gröna växter: Är rika på kalcium, folsyra, järn, K- A och C – Vitamin. Hit räknas bl.a. broccoli, spenat, brysselkål och persilja.
Blå/Lila: Frukter och bär innehåller en antioxidant som heter anthocyan, Den motverkar hjärt-kärlsjukdomar, stroke och en del sorters cancer. Exempel på Blå/Lila frukter är plommon, blåbär och blå druvor.
Röda: Livsmedel är rika på antioxidanten lykopen som förebygger cancer, minskar komplikationer till följd av högt blodtryck och bidrar till att sänka det. Lykopen finns i jordgubbar, vattenmelon och i tomat. Vad man bör komma ihåg är att upphettade tomatprodukter som ketchup, tomatpuré osv. innehåller mer lykopen än färska tomater då ämnet frigörs vid tillagning/värme.
Vita: Grönsaker innehåller ämnet allicin som är väldigt antibakteriellt, anti-inflamatoriskt och kan sänka blodsockernivåer. Även här finns starka antioxidanter som motverkar cancer och hjärtsjukdomar. Exempel på vita livsmedel med dessa egenskaper är vitlök, lök och vitkål