Luleå Vs Korpilombolo

Nu har jag bott här uppe ett tag och hunnit uppleva mycket av vad som skiljer sig med att bo här, På en liten Tornedalsk ort jämfört med att bo på ett stort bostadsområde i Luleå.
 
I Början upplevde jag såklart mest det negativa och allt vad jag saknade här, Som jag hade i Luleå.
 
På Minuslistan
- Mestadels såna saker som säkert är demsamma om man bor i ett äldre hus oavsett vart i landet men det var en väldigt väldigt väldigt stor omställning för mig att det inte finns varmvatten förrän man själv har sett till det antingen genom att elda eller slå på elvärmen OCH det kostar pengar. Det har lixom inte funnits i min värld att man måste planera i förväg när man vill tex duscha eller diska och betala för det. Detsamma gäller sophämtningen - Visste ni att man måste betala dyrt varje år för att en sopbil ska tömma ens soptunna ? Att man själv måste komma ihåg vilken dag den kommer och ställa ut tunnan samt att man tex måste tänka på hur mycket sopor man gör av med så att man inte råkar fylla tunnan typ 3 v innan sopbilen kommer nästa gång. Helt sjukt haha jag hade då ingen aning.
 
- Att affärsutbudet är lika med noll. Det spelar ingen roll om man så bara vill handla lite mat. Den lilla affär som finns här har så litet utbud, så höga priser och så måste man alltid dubbelkolla så att varorna inte hunnit gå ut datumet. Sen ska man ju komma ihåg att det bara är öppet vissa tider.. Det blir inget handlande på kvällen här inte :p Ska man ha kläder, nåt till hunden, till huset, till bilen ja whatever.. Ja då är det bara att åka till närmsta stad. Också väldigt frustrerande i början.
 
- Bristen på sysselsättning utanför jobbet har oxå varit ganska påtaglig. I Luleå när man inte hade nåt alls att göra så kunde man åtminstone hyra en film eller låna en bok - Nivet såna riktiga nödfallsgrejer. Inte ens det kan man göra här.
 
- Så, För att sammanfatta det hela var det en ganska stor chock att ha bott i lght hela sitt liv, Där allt ingår, allt finns tillhands precis när man vill.. Det är i stort sett bara att knäppa med fingrarna. Så skall man helt plötsligt behöva planera för minsta lilla sak om det så bara är att kuna diska. Det kommer inte att komma några traktorer kl6 på morgonen för att ploga upp våran gård och parkering, än mindre kommer det ett gäng karlar som skottar ända fram till dörren, det är inte bara att gå med soporna till sophuset, boka tvättstugan där det går så fort och smidigt, man kan inte gå på restaurang, köpa skräpmat eller komma på kl 21 att man är sugen på nåt gott.
 
Livet här uppe kräver planering :), En lista om vad som varit positivt kommer inom kort !


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0