baka baka liten kaka

Jag är inne i en liten bakperiod just nu.. Ibland hatar jag att baka and somethimes i love it.



Dessutom har jag exprimenterat lite.. Jag har aldrig varit den som tycker om att följa recept och tycker det är bra att man kan slappna av lite och inte få panik och tro att allt ska misslyckas om man saknar en ingrediens eller två. Det brukar gå bra ändå.

Igår tex bakade jag "Prästgårdens Pepparkaka" från Sju sorters kakor

Recept:
100 g smör
2 ägg (äggvitor)
2 dl socker
1,5 dl gräddfil (fil)
1,5 tsk ingefära
1,5 tsk kryddnejlika
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

Till att börja med använde jag fil istället för gräddfil vilket går precis lika bra, sedan minskade jag på ingefäran och tillsatte lite kardemumma istället. Det riktiga exprimentet var dock att jag ville använda upp 2 äggvitor som blivit över från annan matlagning och det gick oxå helt smärtfritt - Det märktes ingen skillnad på kakan trots att jag bara hade äggvita istället för hela ägg :)

Idag ville jag använda upp filen innan den skulle bli dålig och bakade därför ett matbröd där jag bytte ut mjölken i receptet mot fil och den mörka sirapen mot ljus sirap. Brödet blev för det första väldigt saftigt och gott, Det fick en lite speciell smak av filen och så blev degen så otroligt lätthanterlig och smidig jämfört med när man bakar på mjölk eller vatten, Den kladdade inte alls i händerna och vart väldigt elastisk. Däremot får man tänka på att minska på mjölet så degen snabbare blev fast.

Receptet på Rågbullarna tog jag ur Leila's A Piece of cake

35g smör
3 dl mjölk (fil)
1/2 dl mörk sirap (ljus)
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
50g färsk jäst
1 dl russin (uteslöt)
8 dl rågsikt (mindre, ca 6-7)

Till utbakningen behövde jag inget mjöl alls då filen gjorde degen underbar att handskas med.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0