Margarin vs Smör

Som ni vet har jag nyligen börjat intressera mig för allt äckligt fusk & snusk som finns i vår mat, Som vi godtroget äter och tänker att vi i Sverige har ju såån tur som har såå bra mat.

Jag har alltid förespråkat smör och vet vilket skitsnack det är att margarin på något sätt skulle vara mer hälsosamt.
Nu kommer ni oxå förstå varför, Såhär tillverkas margarin:

1.
Fett ur oljefröer utvinns med hjälp av extraktionsbensin.

2.
Fettråvarorna behandlas med fosforsyra och neutraliseras med lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.

3.
Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen.

4.
Med hjälp av så kallad deodorisering tvättas smak, lukt och eventuella lösningsmedelsrester bort.

5.
Om fettet härdas för att få en fastare form (Hårt margarin) används vätgas och nickel.

6. Om det istället genomgår såkallas omestring nyttjas natriummetylat för att spjälka vissa fettsyror.

7. Vissa oljor exempelvis palmolja kyls ned och filtreras tillsammans med lösningsmedel för att delas upp i olika fraktioner med olika smältpunkt. (Flytande margarin tex)



En ganska så talande bild som visar skillnaden i framställandet av Margarin och smör. För att tillverka tex Bregott så mjölkar man kossan, pastöriserar mjölken, kärnar den till smör och tillsätter salt och olja. Inga farliga syror, lösningsmedel eller annan skit. Dessutom är margarin ett transfett vilket innebär att det är uppbyggt på ett sådant sätt att kroppen inte kan bryta ner det.

 Suck on that hetsbantare som är livrädda för smör !



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0