Matprat

Vill ni se en enkel och snabb liten jämförelse av Naturellt hälsofil med 4% fett och Smaksatt hälsofil med bara 0,5% fett ?

Den fetare och naturella filen innehåller: Högpastöriserad mjölk inklusive mjölksyrakultur Lactococcus Lactis L1A.

Och den smaksatta lättfilen innehåller: Fil (Högpastöriserad mjölk, vatten, mjölkpulver, mjölkprotein, levande mjölksyrakultur inklusive Lactococcus Lactis L1A, A och D vitamin) Fruktberedning (socker, passionsfruktsjuice, vatten, modifierad stärkelse, förtjockningsmedel pektin, surhetsreglerande medel natriumcitrat, vaniljextrakt, arom)
Passionsfruktsjuice 3,8%, Tillsatt socker 5 %

Hur kommer det sig ? Att den lättare filen måste innehålla så många ingredienser för att bli fil när det enda som egentligen behövs är högpastöriserad mjölk.

Jo såhär är det:

1. När man tar bort fettet ur en mejeriprodukt blir den väldigt tunn och vattnig därför måste man tillsätta förtjockningsmedel och modifierad stärkelse (Tänk själva, egentligen är alla lätt-produkter som mjök i tjocklek när man tagit bort fettet - Det tjocka i tex en lätt yogurt eller fil är alltså konstgjorda förtjockande ämnen).

2. När man tar bort allt fett försvinner även en stor del av de naturliga vitaminerna, Därför måste man tillsätta även dem på konstgjord väg.

3.
Fett är en viktig smakbärare, Utan det måste man tillsätta olika smakextrakt, aromer eller smakförstärkande medel.

4. I de flesta produkters innehållsförteckning står det hur hög % av frukt eller juice den egentligen innehåller. Äter man en ganska starkt rosa färgad yogurt som ändå bara innehåller 2% jordgubbar så kan man ju ganska snabbt lista ut att både smak och färg kommer från något helt annat än just jordgubbar.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0